Mat, Stad
comments 15

Afrikansk mat under jord

Tunnelbanevagnen bromsar hastigt in och vi gör oss redo för att gå av vagnen. Magen knorrar, jag är rätt hungrig hinner jag tänka snabbt, innan dörrarna slås upp och vi kliver av tunnelbanevagnen vid Rådhuset i Stockholm. Utsidan på restaurangen vi är på väg till gör inte alls maten rättvisa. Innanför dörrarna döljer sig nämligen en riktigt liten pärla.

jebena_rådhuset_stockholm_antligenvilse-4

Jébena – afrikansk mat under jord

Att ha flyttat till Stockholm är lite av en dröm som går i uppfyllelse för en svensk foodie som jag. Stockholm är lite av ett matmecka här i norra Europa, fyllt med allt från svenska klassiker till mat från andra sidan jorden.

Efter flytten från Grythyttan har jag skaffat ett litet sidointresse och det är att leta restauranger och mattips i bloggar, spara dem på en lista att plocka fram när det finns tid och pengar över för att äta ute. De bästa tipsen får man från bloggar eller matintresserade kollegor.

Men innan jag flyttade till Stockholm, när jag fortfarande bodde i Grythyttan var jag här då och då på kurs i mitt jobb. En av mina kurskollegor sa att hon hade hört talas om en restaurang i tunnelbanan och jag ”va? ”så spännande!”, ”jag följer såklart med”.

Jébena är en eritreansk restaurang i Stockholms tunnelbana, placerad mitt en gång och därför lätt att missa. Maten är svår att beskriva för den som inte ätit eritreanskt innan. Man kan säga att det är en pannkaka med röror på. Man äter med händerna och som kuriosa finns på hemsidan instruktioner för hur man gör på ett exakt vis. Martin och jag var här i höstas och rullade hem efter för mycket mat och för mycket baklava. Blir liksom mätt när jag tänker på det.

Jag vill passa på att tipsa om just de lite mindre besökta, kanske annorlunda restaurangerna i Stockholm, så Jébena är först ut. Varken hipp, inne eller dyr. Bara god mat som man blir mätt på. Enkelt och bra!

Katarina

För vem, pris och vägbeskrivning

För vem? Alla som gillar fluffiga pannkakor, goda röror till en billig peng. Extra bra för vegetarianer med många vegetariska rätter. Det är viktigt att man gillar mörk, mysig stämning och inte har något emot en väldigt enkel lokal. Kan eventuellt ha renoverats då den varit stängd under vintern men är enligt hemsida öppen igen.

Prisklass: 99 sek – 169 sek för en stor huvudrätt, mycket prisvärt i Stockholms mått mätt.

Vägbeskrivning: Tunnelbana Rådhuset, mot Akalla eller Hjulsta från T-centralen. Adressen är Kungsklippan, 112 25 Stockholm och man når restaurangen på tel: +46-(0)8-650 42 50

Det är öppet måndag – torsdag:14:30 – 23:00, fredag – lördag :14:30 – 03:00, söndag: :14:30 – 23:00

 

jebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilse-5jebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilse-3jebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilsejébenajebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilse-6jebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilse-8

15 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.