Mat, Recept
comments 9

Pärlans Hallonkola/ Raspberry Fudge

Last year Martin made a sensational home made raspberry fudge.

He told me that this fudge used to be sold in a confectionary in Uppsala/Stockholm in the 70´s, called Pärlan. It was so famous that is was sold for 7sek (about a dollar) a piece. I don´t know if this is a true story about the Pärlans Hallonkola, but anyway, it is so worth it.

Wednesday he made them again. You can find the recipe down below.

Katarina

HH7A4976 HH7A4981 HH7A4990 HH7A4995 HH7A4998 HH7A4999 HH7A5000 HH7A5002 HH7A5003

 

Recept

Pärlans hallonkola

300 g hallon (ca 2,5 dl)
75 g glukos (ca 4 msk)
500 g strösocker (ca 6 dl)
250 g vispgrädde (2,5 dl)
20 g färskpressad citronsaft (ca 2 msk)
50 g smör

Klä en form med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på medium hög värme och rör om konstant.

När kolablandningen nått 127 grader, ta av kastrullen från värmen, och häll upp i formen. Låt svalna i rumstemperatur i 4-5 timmar innan du skär upp den.

Slå in smörpapper och förvara torrt och svalt (kolla bilderna).

 

Recipe

Pärlans raspberry fudge

300g raspberries (about 2.5 cups)
75 g of glucose (about 4 tablespoons)
500g caster sugar (about 6 cups)
250g heavy cream (2.5 cups)
20 g of freshly squeezed lemon juice (about 2 tablespoons)
50g butter

Put oven proof paper on a mold. Mix all ingredients in a saucepan. Cook on medium heat, stirring constantly.

When the fudge mixture reaches 127 degrees (celcius), remove pan from heat, and pour into the mold. Let cool at room temperature for 4-5 hours before cutting it.

Wrap in waxed paper and store dry and cool (see pictures).

 

 

Canon 5D Mark iii

Sigma 50mm Art lens

Editing in Lightroom

9 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.