Livet och bloggen, Mat, Recept
comments 9

kimchi- a bad smelling, heavenly tasting, Korean coleslaw

Our fridge smells like a bad nightmare. The reason is Martins making of (korean I think ) kimchi.

A while ago our friends from Stockholm (if you remember) Carro and Marcus came and visited us. The same day Martin tried out a new recipe of the Korean kimchi. A salad, leavened and spiced, left out for a day and in the fridge for about a week later enjoyed mushy and tasty.

I love Martins cooking and normally I would have though that this was a good idea, but, well, after a week the fridge in August, the fridge started smelling a lot. And I mean a lot!

Last weekend when in Gothenburg we enjoyed real kimchi on a asian restaurant in Nordstan and that was very pleasent. The home made, not so much, but as the recipe from Ica says ”Do not despair if your first attempt making your own Korean kimchi are not perfect. If it smells and looks good, you can always use it in cooking.”

Making your own Asian food when educated in the French kitchen, isn´t always easy. 🙂

But enjoy my photos and the recipe as it was written on the homepage of the foodstore Ica, here in Sweden, in Swedish of course, to make it difficult!

Katarina

 

 

HH7A7282 HH7A7284 HH7A7298


 

Recipe from ica.se (in Swedish) as it is written on their page.

Kimchi

6 röster

Misströsta inte om ditt första försök att göra egen koreansk kimchi inte blir perfekt. Doftar den och ser bra ut kan du alltid använda den i matlagningen. Vanligaste varianten är med salladskål, men kimchi innefattar alla sorters mjölksyrade grönsaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2014.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg salladskål
  • 1 1/2 dl salt
  • 250 g rättika
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 3 msk pressad vitlök
  • 3 dl finhackad purjolök
  • 5 msk chilipeppar
  • 1 msk socker
  • 1 msk fisksås

Så här gör du

  1. Halvera salladskålen på längden.
  2. Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen.
  3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på en tallrik eller ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
  4. Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Låt rinna av i ett durkslag.
  5. Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipeppar, socker och fisksås.
  6. Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.
  7. ”Tvinna” de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5–7 dagar.

I vår matskola kan du se steg-för-steg hur man gör kimchi. Här får du även tips på goda rätter med kimchi.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

TipsI koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. När kimchin är precis klar, efter cirka en vecka, är den fräsch och god som tillbehör till alla möjliga rätter. Efter ytterligare två veckor har den tydligare smak och passar till grillad lax, makrill eller stekt fläskkött. Ytterligare några veckor senare har den kraftig smak, och då är det dags att använda kimchin i wok och grytor.


 

9 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.